نصب منهول و قرار دادن منهول در محل گودال از مهمترین و ساده ترین بخشهای اجرای منهول فاضلاب و نصب منهول پلی اتیلن (کاتالوگ جامع نصب منهول) میباشد و به دلیل خواص منهول پلی اتیلن این کار بسیار ساده میباشد ولی باید دقت کافی داشت که منهول در جای مناسب قرار گیرد.روش اجرای منهول فاضلاب با دیگر انواع منهول تفاوتی ندارد ولی به دلیل اینکه بیشترین کاربرد منهول‌ها در خطوط و شبکه فاضلاب و جمع‌آوری آبهای سطحی می‌باشد بیشتر با عنوان روش اجرای منهول فاضلاب نام برده می‌‌شود و نصب منهول پلی اتیلن در تمامی کاربردها یکسان می‌باشد

ویدئو های مراحل نصب منهول پلی اتیلن

نصب منهول پلی اتیلن

روش نصب منهول پلی اتیلن

منهول پلی اتیلن برای استفاده در سیستم‌های فاضلاب صنعتی و فاضلاب خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد و روش اجرای منهول فاضلابی به شرح ذیل می باشد.

آموزش نحوه نصب و اجرای منهول پلی اتیلن

منهول پلی اتیلن از سه بخش کلی تشکیل شده که عبارتند از:

  1. کفی یا تحتانی : در واقع پایه اصلی منهول پلی اتیلن را تشکیل می دهد و تحت تاثیر بارهای شناوری است که از محل آبهای زیر سطحی بالا به این قسمت وارد می شود متصل بودن تمامی اتصالات به این  پایه اصلی می باشد دارای ۴ ورودی و خروجی است.
  2. میانی : رابط بین قطعه کفی و قطعات فوقانی است که امکان افزایش عمق منهول پلی اتیلن را به ارتفاع دلخواه فراهم می سازد.
  3. فوقانی یا عدسی : قطعه ای مخروطی شکل  که پله یا نردبان در این بخش در  جهت سهولت ورود و خروج افراد درمنهول پلی اتیلن در نظر گرفته شده است. این قطعه در داخل (جداره) منهول پلی اتیلن نصب شده و از جنس آلومینیوم جهت محافظت در برابر اکسیداسیون و مواد بازی و اسیدی جریانهای فاضلابی و با پوشش پلی اتیلن ساخته شده است.

عامل اصلی تفاوت بین منهول های پلی اتیلنی تحمل بارهای وارده مانند بارهای شعاعی ترافیکی و محوری است که  اساسا سازه ی پلی اتیلنی به تنهایی نمی تواند بارهای سنگین بیش از حد طراحی خود را تحمل نمایند.به همین دلیل  ترکیبی از دو سازه پلی اتیلنی و بتنی مورد استفاده قرار می گیرد و دیواره بتنی به همراه دیواره ی منهول پلی اتیلنی با هم توانایی تحمل بارها خصوصا بار ترافیکی را خواهند داشت.

منهولهای پلی اتیلنی باید بر روی یک کف محکم قرار بگیرند. برای کف محل جاگذاری منهول می توانیم از مخلوط خاک یا بتن  نیز استفاده کنیم برای اینکار بعد از گود برداری باید قطعات بزرگ و قلوه سنگ ها از کف منهول پلی اتیلن برداشته شود و و ماسه و شن محل زیر کف منهول پلی اتیلن کاملا یک دست و تراز و بدون هوا شود.

در محل هایی که کف محل گودبرداری شده دارای خاک سست و یا سطح تراز آبهای زیر زمینی بالاتر از کف منهول پلی اتیلن باشد می توان از دال بتنی کف استفاده کرد در عین حال. برای انتقال بارهای ترافیکی می توان چهار طرف ترانشه را بیشتر بازکرده وقسمتی از دال روی محل سفت زمین قرار گیرد تا بتواند بهتر بارهای وارده را به زمین منتقل کند.دال بتنی به تناسب بارهای وارده زنده و مرده می توان ضخامتش تغییر کند ودریچه منهول کامپوزیت نیز برروی این دال قرار می گیرد.

قطعه میانی (رایزر) منهول های پلی اتیلن
manhol-momaci2

پس از کف سازی و استقرار منهول پلی اتیلن  و تراز کردن منهول پلی اتیلن خاک پرکننده را بصورت یکنواخت شروع به متراکم سازی نماییم. بایستی دقت نماییم که این خاک از دیوار منهول پلی اتیلن شروع و تا دیواره ترانشه ادامه داشته باشد پر کردن اطراف منهول که از اهمیت زیاد برخوردار است و در مناطقی که در اطراف منهول خاک اشباع شده وجود داشته باشد برای ایجاد تراکم از مخلوط شن و ماسه و کمی سیمان جهت پر کردن اطراف منهول استفاده می نمایند و حتماً پر کننده باید بصورت یکنواخت و لایه لایه باشد تا باعث انحراف منهول پلی اتیلن از خط تراز نگردد و اینکار تا بالا و نزدیک کف محل نصب ادامه می یابد. در مناطقی که در اطراف منهول پلی اتیلن خاک اشباع شده وجود داشته باشد برای ایجاد تراکم زیاد می توان از مخلوط شن و ماسه و کمی سیمان جهت پر کردن اطراف منهول پلی اتیلن استفاده نمود و در مناطق خشک می توان جهت رسیدن به تراکم، مصالح مورد نظررا با آهک و آب به تراکم رساند.

مواد مخلوط پر کنند را لایه به لایه ریخته و خوب می کوبیم تا سطح آن دور تا دور در حدود۱۰-۱۵ cm زیر رینگ لنگر برسد.و  برای گیردادن منهول پلی اتیلن روی این سطح،بتن می ریزیم و سطح آن را تا حدودبالاتر از ۱۰-۱۵ cm رینگ لنگر می آوریم.پس از سفت شدن بتنی مجدداشروع به ریختن لایه به لایه مخلوط پرکننده و کوبیده آن تا حدود ۳۰ cm مانده از کف زمین می کنیم.

جهت عبور لوله های پایین در داخل منهول پلی اتیلن، ماهیچه ای سیمانی ایجاد می گردد.تا از وجود لبه های اضافی که احتمال گیر کردن برخی قطعات در داخل فاضلاب است جلوگیری شود.

با محاسبه ورودی و خروجی  منهول پلی اتیلن در بیرون ترانشه سوراخ ها را بر روی قسمت زیرین منهول پلی اتیلن ایجاد می کنیم. و گود برداری دقیق جهت ورود و خروج لوله ها صورت می گیرد  حفر گودال ، با عمق مورد نیاز  باید ۱/۴اضافه تر از قطر منهول پلی اتیلن  باشد در حین استقرار لوله باید به اجرای درست واشرها دقت شود.